Ideja in namen

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), natančneje v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi (Licht ins Dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema priľgal v votlini Jezusovega rojstva otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Pobudnik akcije želi, da bi na božični večer Luč miru iz Betlehema gorela v čimveč družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir. 

Plamen prižge otrok, ki se je tisto leto še posebej izkazal, v votlini Kristusovega rojstva v Betlehemu in ga prinese na Dunaj že kakšen mesec pred božičem. Glavno prireditev, kjer predstavniki različnih narodov, večinoma so to skavti, prevzamejo Luč miru iz Betlehema, zato pripravijo šele na 2. ali 3. adventno soboto. Prireditev poteka vsako leto v drugi cerkvi na Dunaju v prisotnosti visokih predstavnikov različnih, predvsem krščanskih skupnosti in skavtov iz cele Evrope.

"Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, pa čeprav je namenjena vsem ljudem." (G. Bertl Grünwald, predstavnik PPO (avstrijske skavtske organizacije) v pripravljalnem odboru).