Ideja za ustvarjalnost

Leto je zopet naokoli in zopet smo za vas pripravili nekaj

aktivnosti ob sprejemu Luči miru iz Betlehema.

Naš pesnik Tone Pavček je  takole zapisal v eni izmed

svojih znanih pesmi:

Na svetu si, da gledaš SONCE.
Na svetu si, da greš za SONCEM.
Na svetu si, da sam SI SONCE
in da s sveta odganjaš – SENCE. 

Zakaj bi to počeli sami, če lahko to počnemo Z ROKO V ROKI  z drugimi. Sonce ima na tisoče žarkov in ti žarki nam lahko predstavljajo plamenček, takšen kot ga prinaša Luč miru iz Betlehema. In če te plamenčke povežemo skupaj dobimo velik plamen, ki nam sveti kot sonce. In s tem plamenom, lahko odganjamo temo, ki predstavlja slabe stvari in prinašamo toplino in svetlobo v vsak dom. Vzamemo si lahko tudi nekaj časa za razmislek in se vprašamo, če smo pripravljeni hoditi z roko v roki z drugimi, smo pripravljeni sodelovati z drugimi organizacijami?

V svojem kraju poišči kakšno društvo, steg ali kakšno drugo organizacijo, lahko tudi kakšen drugi taborniški rod. Skupaj z njim pripravi delavnico. Izdelajte svečnike, ki jih nato ponesite vsem, da bo tudi njim svetil plamen Luči miru iz Betlehema.

Potrebujete: 

  • steklen kozarec
  • škarje
  • pisane papirnate serviete, prtičke
  • belo lepilo za les (zmešajte ga z vodo v razmerju 1:2)
  • čopič
  • žička za ročaj
  • čajno svečko

Iz papirnatih serviet izrežimo več možičkov. Na steklo jih prilepimo z mešanico lepila in vode, tako da jih čez celo površino premažemo. Prilepite jih tako, da se držijo za roke. Naredimo še ročaj iz žice, nato pa vanj položimo čajno svečko, ki jo prižgemo s plamenom Luči miru iz Betlehema.

Preberite poslanico, ki ti bo še bolj približala letošnje geslo Luči miru iz Betlehema. Nato pa primi za roko svojega prijatelja, soseda ali nekoga, ki ga še ne poznaš in skupaj z njim ponesi plamen na vsak dom v Sloveniji, da bo ta mali plamen zanetil ogenj v srcu vsakega izmed nas. Torej bodimo sonce, ki bo svetilo za nas in za vse okoli nas, vendar ne bodimo pri tem sami, ampak skupaj z ostalimi z roko v roki odženimo sence s tega sveta.

Lucija Arlič in Teja Čas, Zveza tabornikov Slovenije, Nacionalna skavtska organizacija.