Kateheza za vejo VV

KATEHEZA ZA VOLČIČE IN VOLKULJICE

Opomba: Volčiči naj pred izvedbo kateheze izvedo, če je v bližini kakšen taborniški rod ali skupina ZBOKSS in kaj počnejo, kako delujejo. Lahko izvedejo kakšno skupno aktivnost. če se dogovorijo, lahko tudi skupaj izvedejo katehezo LMB. 

1.       Uvod

Za uvod stari volk pripoveduje ali bere zgodbo: 

Zgodba o Robertu

Robert šele tri dni stanuje v tej ulici in ne pozna nobenega otroka. Malo žalosten postopa pred vhodom in se razgleduje naokrog. Kar na lepem se pojavita dva dečka iz sosednje hiše in ga nagovorita: »Ojla, kako ti je ime?«, pravi prvi. Takoj, ko se je deček predstavil, je že drugi dejal: »Jaz sem Jan in on je Danijel. Če te veseli, lahko z nami igraš nogomet. Jutri ob treh!« 

Seveda je bil Robert tega zelo vesel! Kar naenkrat se je počutil lahek kot peresce in vesel kot angelček. Če bosta Jan in Danijel njegova prijatelja, se ne bo počutil tako osamljen in tuj v tem novem kraju. Skočil je na gugalnico in se zazibal, kolikor je mogel. Kar ni mu bilo dovolj hitro in visoko. Najraje bi naredil kakšen preval od silnega veselja.

Pogledal je proti sinjemu popoldanskemu nebu in se zamislil: »Hvala ti, dragi Bog, da sta prišla k meni Jan in Danijel. Kakšna sreča, da lahko z drugimi otroki odkrivam življenje. Ali imaš tudi ti kakšnega prijatelja? Tvoj Robert.«

(po Adventni koledar 2011, Misijonsko središče Slovenije)

 2.       Oznanilo

Stari volk volčiče povpraša o vsebini zgodbe, skupaj jo obnovijo. Nato stari volk pove oznanilo: ljudje nismo radi sami, potrebujemo druge, da so z nami in nam pomagajo. Potrebujemo ljudi, ki nas imajo radi, nas opogumljajo, kadar smo na tleh; veseli smo, če imamo ljudi, s katerimi se veselimo in smejemo. Včasih je za nasmeh ljudi dovolj že čisto majhna pozornost. Majhno pozornost bomo naredili tudi mi.

3.       Dejavnost

Pripomočki: listi A5, barvice, flomastri, voščenke, škarje, listki z napisom: Srečnejši in bogatejši bomo takrat, ko bomo po svetu stopali Z ROKO V ROKI (v prilogi).

Vsakemu od volčičev razdelimo dva ali več listov papirja in jim naročimo, da nanje obrišejo svojo dlan. Dlan izrežejo, jo poljubno ilustrirajo, na hrbtno stran pa nalepijo listek s sporočilom: Srečnejši in bogatejši bomo takrat, ko bomo po svetu stopali Z ROKO V ROKI.

Ko končamo z izdelavo se z volčiči odpravimo po mestu ali vasi in naključnim mimoidočim razdelimo dlani (nesemo jih lahko tudi v trgovino, lekarno, župniku, …), ki so jih poslikali otroci.

 4.       Zaključek

Na prostoru, kjer zaključimo, stari volkovi izmenjaje vsak svojo vrstico poslanice preberemo.